14 лютого 2019 року працівники держархіву взяли участь у заході, що відбувся біля пам’ятника «Скорботна мати»

            

 

 

 

 

 

 

 

          14 лютого 2019 року працівники держархіву взяли участь у заході, що відбувся біля пам’ятника «Скорботна мати» на Православній набережній в Ужгороді, приуроченому події тридцятилітньої давності – повному виведенню радянських військ із території Афганістану.

Як відомо, розпочате у травні 1988 року виведення військ з Афганістану офіційно завершилося 15 лютого 1989 року. Групи радянських військ, серед яких було багато українців, остаточно покинули цю країну. Тому щорічно в середині лютого і вшановується День пам’яті загиблих воїнів-інтернаціоналістів та День виводу військ з Афганістану.

Розпочався захід із молебня та молитви за всіх воїнів тієї війни, які так і не повернулися додому. Далі до слова запросили по черзі керівництво нашого краю та обласного центру.

У своїй промовах керівники Закарпаття зазначили, що майже десять років вірні військовій присязі солдати та офіцери мужньо і героїчно билися на афганській землі. Війна забрала тисячі життів, зламала людські долі, принесла в родини непоправне горе. На превеликий жаль, 53 закарпатці не повернулися до рідних домівок з афганської війни, п’ятеро – зникли безвісти, 60 стали інвалідами. Війна в Афганістані хоч і оцінюється політиками, вченими та громадськістю дуже неоднозначно, але залишається болючою раною для багатьох звичайних українців і сьогодні. Страшні спогади про війну, яка скінчилась 30 років тому і досі не покидають військових.

Після всіх виступів відбулася церемонія покладання квітів до підніжжя пам’ятника «Скорботна мати».